Sanolabor

 

Kako izbrati pravo zobno ščetko?Šport

Izberimo ščetko z gostimi in tankimi ščetinami

Kljub edinstvenosti vsakega izmed nas je nekaj priporočil o izboru prave zobne ščetke za vse enakih.

Zobno ščetko uporabljamo za odstranjevanje mehkih zobnih oblog. Že navadna kmečka logika nam pove, da za odstranjevanje mehke stvari ne potrebujemo trdega pripomočka. Spomniti se še moramo, da zobni plak sestavljajo mikroorganizmi, ki se zaradi svoje majhnosti ugnezdijo v najmanjše kotičke in skrita mesta med zobmi, pod mostički, okrog nosilcev fiksnega ortodontskega aparata, v globoke brazde griznih ploskev zob, v žleb med dlesnijo in zobom, … Če hočemo razdreti strukturo mehkih zobnih oblog in podreti življenjski prostor mikroorganizmov, moramo uporabiti ščetke z gosto vstavljenimi finimi, tankimi ščetinami. Več tisoč jih je, bolj tanke bodo in zato tudi bolj učinkovite pri odstranjevanju zobnih oblog. Take ščetine lažje sežejo v vse skrite kotičke, hkrati pa z njimi med ščetkanjem ne poškodujemo zob in dlesni.

 
Prva otroška ščetka

Takoj, ko prvi zobek pogleda iz dlesni, začnemo z uporabo zobne ščetke, ki naj ima majhno glavo in zelo mehke ščetine. Priporočljivo je tudi, da je glava obložena s čim mehkejšim materialom. Tako otrokova prva izkušnja z zobno ščetko ne bo boleča in ščetkanje zanj lahko postane zabavno opravilo.

Tako kot za mlečne, je tudi za stalne zobe primerna zobna ščetka s čim manjšo glavo, ki bo lažje dosegla težje dostopna mesta, njene ščetine pa naj bodo čim tanjše. Držalo ščetke naj bo prilagojeno velikosti otrokove dlani, saj je zelo pomemben dober oprijem v roki, da lahko nadzoruje gibanje ščetke v ustih. Ne pozabimo, da mora biti ščetkanje za otroka prijetno opravilo, saj bo le tako postalo utrjena navada za celo življenje. Učenje skozi igro bo razveselilo tako otroke kot starše.
 
Električna zobna ščetka

Ko se odločate za električno ščetko še vedno velja, da morajo biti njene ščetine nežne do zob in dlesni. Več kot 175 študij, narejenih po vsem svetu s svojimi rezultati dokazuje, da je ščetka Sonicare s svojim patentiranim soničnim delovanjem nežna do zob in dlesni, a neizprosna do zobnih oblog.

Tekst: v sodelovanju s podjetjem Flegis.