Sanolabor

 

Dobra prebava za močan imunski sistemŠport

Jesen je zadnji čas, da okrepimo naš imunski sistem in telo pripravimo na zimo. S podporo naše naravne obrambe se lahko obranimo pred marsikatero nevšečnostjo kot so gripa, prehlad in ostala sezonska obolenja, ki prežijo na nas v hladnejših mesecih.  Ob tem pa tudi poskrbimo za dobro prebavo in optimalno telesno težo. 

Imunski sistem in dobra prebava sta neločljivo povezana

Naša prebavila in obrambne celico so neločljivo povezani. Hrana, ki jo zaužijemo, konča v naših prebavili in od njih je odvisno, koliko hranil bomo iz nje absorbirali. Zdrava črevesna flora je osnovni pogoj, da se pomembna hranila vsrkajo v naš krvni obtok. 

Uživajmo vlaknine!

Za zdravo in čisto črevesje lahko največ naredimo z uživanjem dovolj vlaknin. Te se nahajajo v vsej polnovredni hrani rastlinskega izvora, torej v sadju, zelenjavi, stročnicah, žitih, oreščkih in semenih. Tudi vsa superživila vsebujejo veliko vlaknin, še posebej pa po bogastvu vlaknin izstopajo chia semena in baobab. Če je naša črevesna flora že močno okrnjena (na primer zaradi uporabe antibiotikov v preteklosti), si je priporočljivo pomagati s probiotičnimi kulturami, ki jih lahko kupimo v kapsulah, ali pa jih zaužijemo v obliki kislega zelja, kisle repe in drugih fermentiranih živil). 

Vlaknine podaljšajo občutek sitosti

Vlaknine ne bodo le očistile in podprle naših prebavil, podaljšale bodo tudi
občutek sitosti, kar lahko učinkovito prispeva k ohranjanju zdrave telesne teže.

Jejmo raznoliko in polnovredno hrano

Z zdravimi prebavili se bo okrepil tudi naš imunski sistem, saj bo naše telo lahko izkoristilo več antioksidantov in protivnetno delujočih snovi iz hrane. Seveda je pomembno, da se te snovi nahajajo že v hrani, ki jo jemo, zato jejmo raznoliko, polnovredno hrano predvsem rastlinskega izvora. 

Vitamin C je močan antioksidant

Za močan imunski sistem je zelo pomemben vitamin C, ki deluje kot močan antioksidant, najdemo pa ga v večini sadja in zelenolistne zelenjave. Med superživili so z vitaminom C izjemno bogate jagode camu camu ter baobab. Ta poleg vitamina C vsebuje tudi ogromno vlaknin, kar je idealna kombinacija, če želimo hkrati izboljšati prebavo in se zavarovati pred sezonskimi obolenji.